tiistai 27.7.2021 | 01:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Lähikritiikki on kesällä kiinnostanut

To 22.7.2021 klo 06:00 | päivitetty to 15:23

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ihan huomaamattaan digisisältöjen aikana olen huomannut lukevani konserttiarvioita, kirjakritiikkejä ja elokuva-arvosteluita aikaisempaa enemmän.

Taide-esityksiä- ja näyttelyitä on sinänsä helppo uutisoida, mutta myös sivuttaa. Kirjastojen aulojen näyttelyt eivät yksistään olemassaolollaan ole uutinen, mutta niiden tekijät sen sijaan kiinnostavat. Hiljaisen talven jälkeen ovet erilaisiin kulttuurielämyksiin ovat vähitellen avautuneet.

Yksittäisestä konsertista arviota lukiessa iskee usein annoskateus: voi, olisinpa ollut tuolla! Teksti kuvineen johdattaa esityksen tunnelmaan aivan kuin sen olisi itse kokenut ja usein aiheeseen perehtynyt toimittaja osaa taustoittaa kritiikissä esityksen sisältöä. Arvion kautta tapahtumasta tai teoksesta avautuu uusia tasoja.

Perhonjokilaaksossa on viime kuukausina ilmestynyt neljä Kritiikki näkyy-hankkeen tuella tehtyä lähikritiikkiä. Hanketta taas on rahoittanut Koneen säätiö ja takana on Suomen arvostelijain liitto. Sarjassa tällä erää viides ja viimeinen arvio ilmestyy vielä kesän aikana. Hankkeeseen kuului myös mentorointia kirjoittajille.

Itse uskon tai toivon, että arviot ovat olleet kiinnostavia ja kannustaneet lukijoita mahdollisuuksien mukaan kokemaan kulttuuria. Siksi esimerkiksi Satu Hotakainen kävi tekemässä arviot kahdesta eri valokuvanäyttelystä, sillä ovet ovat auki Vionojalla ja Taidekartanossa läpi kesän.

Kulttuurin ja taiteen tekijät ansaitsevat julkiset arvionsa. Osaksi myös siksi, että esityksen rattaat pistetään pyörimään usein apurahoin ja julkisin varoin. Tehdystä työstä on aina tärkeä saada palautetta, niin kiitosta kuin eväitä kehittymiseen. Jokainen kritiikki on tekijänsä näkemys.

Perhonjokilaaksossa julkaistut lähikritiikit:

Henrik - Toinen tuleminen, Kaustisen musiikkilukio

Henrikin toisessa tulemisessa on rajoitettua romantiikkaa – "Kun tunne on vahvasti läsnä ruumissa, se läikkyy vastustamattomalla aitoudella läpi lauluissa ja värittää laulajien ääntä"

Luonto 365, Vetelin Taidekartano

Luonnonvoimaa ja voimaa luonnosta – Taidekartanon Luonto 365 -näyttelyn kuvat ovat "yllättävän henkilökohtaisia"

Pauanne elää

Pauanne pysäyttää ja parantaa – "Ohjaaja Panu Valo antaa itsestään jotain yksityistä ja nostaa sen taiteen keinoin yleiselle tasolle"

Taide Vionoja, Vienan valoa

Inha, Sammallahti ja Mäki halusivat tallentaa Vienan Karjalan tunnelmaa – Taide Vionojan kesänäyttelyn nostalgisia kuvia leimaa pysähtyneisyys

#