lauantai 3.12.2022 | 04:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Hyttyskesä näyttää lupaavalta – Talven lumet ja kevään sulamisvedet ennustavat itikkoja

La 18.6.2022 klo 06:00

Talven lumimäärä ja sulamisvedet ennustivat hyttysille hyvää kesää. Se taas ei ole ihmisille hyvä asia. Hyönteistutkija Reimo Leinonen arvioi toukokuun lopulla MTV Uutisille (25.5.), että kelit ovat nyt suotuisat hyttysille. Kylmä ja sateinen sää vain hidastaa hyttysten munien kuoriutumista.

Hyttysten päälento on juhannuksen molemmin puolin, mutta Suomessa esiintyvät 40 eri hyttyslajia lentävät hiukan eri aikatauluissa ja varmistavat, että itikoita riittää tasaisesti.

Markkinoilla olevat hyttyskarkottimet jakavat mielipiteitä ja Leinosen mielestä karkottimissa käytettävässä kemikaalissa on vielä tutkimisen aihetta. Esimerkiksi Thermacellin vaikuttava aine pralletriini on vesistöihin päästessään todettu vaaralliseksi hyönteisille, kaloille ja sammakoille. Paikallaan ja ohjeiden mukaan käytettynä hyttyskarkoitin on valmistajan mukaan turvallinen käyttää.

Jokainen saa toki käyttää millaista karkoitinta haluaakaan ja toisaalta iltoja, jolloin hyttyskarkottimen haluaa napsauttaa käyttöön on Suomen kesässä varsin vähän. Pralletriinin ongelma on, että ei tiedetä tarkkaan sen käytön vaikutuksia vaikkapa pölyttäjille.

Kesäyössä yöpyjälle teltan oven huolehtiminen kiinni ja riippukeinussa hyttysverkon ja korvatulppien käyttö antavat rauhan hyttysiltä. Myös vaatetus on hyvä apu.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.