perjantai 12.8.2022 | 21:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Miksi lupiini pitää hävittää? – kysyy Helena Koivusalo kolumnissaan: "Juhannuksena maljakot ja maitotonkat täyttyvät lupiinikimpuista"

Pe 24.6.2022 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sitä on viime vuosina ihmetelty. Syyt ovat perustellut, joten keskityn ennemmin siihen, miten ihmeessä siinä aiotaan onnistua.

Sitä olen pohtinut taas, kun violetit ja vaaleanpunaiset kukkameret nousevat teiden varsille.

Valtioneuvosto julkaisi jo vuonna 2020 hallintasuunnitelman kansallisesti haitallisten vieraslajien torjumiseksi. Viime viikkoina aihe on noussut jälleen otsikoihin, kun kurtturuusun kasvatuskielto tuli voimaan kesäkuun alussa.

Toinen vihaa, toinen rakastaa. Lupiini jakaa kansalaiset kahteen leiriin. Ehkä kiivainta vastarintaa lajeista on aiheuttanut juuri lupiinin hävittäminen, sillä näyttävä kukka on monen mielestä kaunis.

Juhannuksena maljakot ja maitotonkat täyttyvät lupiinikimpuista. Eikä se ole ihme, kun jo 1800-luvulla maahan tuotu laji on levinnyt koko Suomeen aivan pohjoisinta lappia lukuun ottamatta.

Hallintasuunnitelman pohjaksi teetettiin selvitys vieraslajien esiintyvyydestä. Lajien levinneisyyttä tutkittiin siinä pitkälti lajitietokeskuksen avointa havaintopaikkatietoa hyödyntäen. Aineiston käsittelyn jälkeen tiedossa oli 1386 komealupiinin havaintopaikkaa – ja se on vähän.

Myös selvityksessä todetaan, että todennäköisesti havaintopaikkoja on paljon tiedettyä enemmän ja laajalle levinneen lajin hävittäminen lienee mahdotonta.

Lopputulema oli, että lupiinin torjunta tulee keskittää luonnonsuojelualueille ja uhanalaisten lajien läheisyyteen. Metsissä ja pelloilla ei ole lupiinin paikka, mutta pientareilla sen kasvua pyritään lähinnä hillitsemään säännöllisellä niitolla.

Hävittämisen sijaan puhuisin siis hallinnasta. Siinä jokainen voi tehdä osansa. Juhannuskimppuja voi kerätä hyvillä mielin, kunhan muistaa hävittää lakastuneet lupiinit palavana jätteenä. Mukavaa juhannusta!

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.