lauantai 3.12.2022 | 05:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Helena Koivusalo on kolumnissaan marjametsässä: "Metsän kultaa on nyt mättäillä valtoimenaan"

Pe 22.7.2022 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Marjakesä näyttää kaikin puolin hyvältä. Lakan kukinta oli poikkeuksellisen runsasta ja muidenkin metsämarjojen pölytys onnistui hyvin, tiedotti Luonnonvarakeskus jo heinäkuun alussa.

Tiistai-iltana ennätin itsekin nevalle toteamaan havainnot todeksi. Metsän kultaa on nyt tosiaan mättäillä valtoimenaan myös Perhonjokilaaksossa.

Minun marjapaikoillani iso osa sadosta oli vielä alkuviikosta raakaa, mutta ainakin somehavaintojen perusteella kohtalaisia marjasaaliita on jo kertynyt ympäri levikkialueen.

Riippumatta keskustelukumppanista käydään kyseisestä marjasta puhuttaessa yleensä myös väistämätön keskustelu sen nimestä. Minä puhun monen muun tavoin lakoista.

Osin lestijokilaaksolaisten juurien ansiosta tuttu nimi on myös lintti, joka nyt suoraan sanoen ei kuulosta kovin kauniilta. Hillasuot pysyköön pohjoisessa, nevamarja ja suomuurain taas eivät tunnu omalta. Jossain marja on kuulemma myös valokki.

Sanavalinta herättää paikoin tunteita lähes yhtä tehokkaasti kuin ikuinen vääntö koivuvihdan ja -vastan välillä. Vaan kukin tyylillään!

Poimin lakkoja ensimmäisen kerran Kaustisen korkeudelta toissa kesänä. Jos omiin muistikuviin on luottamista, tänä vuonna satoa saatetaan saada vielä sitäkin enemmän.

Salaisten marjapaikkojen vaalimista en ole oikein ymmärtänyt koskaan. Marjojen riittävyyden sijaan olen tänäkin kesänä enemmän huolissani omasta ajankäytöstä.

Kun lähiviikkoina on kypsymässä lakan lisäksi myös vadelmat ja mustikat, eletään aikoja, kun kesäloman olemattomuus alkaa ajoittain ahdistaa. Vaan onneksi on vielä pitkiä aamuja, valoisia iltoja ja vapaita viikonloppuja!

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.