perjantai 2.12.2022 | 01:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen pohtii kolumnissaan, mitä mummu tekisi, kun hinnat nousevat

Pe 2.9.2022 klo 07:00

Pakko myöntää. Viimeiset kaksi ja puoli vuotta on ollut perin kummallista aikaa. Ensin pelättiin terveyden, sitten turvallisuuden ja nyt talouden puolesta.

Vaikka pandemia, Venäjä ja inflaatio ovat hyvin erilaisia uhkia, on ollut hämmästyttävää huomata, kuinka samaa kaavaa oma käytökseni on noudattanut kunkin kriisin alkuvaiheessa.

Joka kerta olen ensin ahminut tietoa mahdollisimman perinpohjaisesti, jotta olen ymmärtänyt, mistä on kulloinkin kyse. Kiitos eri medioiden, tietoa niin koronasta kuin naapurimaamme edesottamuksista ja sähkön hintakehityksestä on ollut kiitettävästi tarjolla.

Kun henkilökohtainen tiedontarve on täytetty, on ollut toiminnan aika. On ollut pakko kääriä hihat ja miettiä, miten muuttuneet olosuhteet aikoo hanskata omassa elämässään. Siinä missä korona-ajan alkuvaiheessa mietti, miten kaupasta selviää mahdollisimman nopeasti ilman turhia kontakteja, viime keväänä täydensin kotikomeroihin kotivaraa hieman toisenlaisten poikkeustilojen pelossa.

Nyt puolestaan mietin, miten oman sähkö- ja kauppalaskun kasvua voisi yrittää suitsia hintojen kohotessa. Vaikka osa omista säästöideoista saattaa kuulostaa näpertelyltä, on tärkeää yrittää tehdä edes jotain. Suunnitelman laatiminen ja konkreettinen toiminta rauhoittavat mieltä.

Silti en voi väittää, etteivät tulevat talvikuukaudet yhtään hirvittäisi. Pahinta on tietysti se, ettei tiedä mitä oikeasti tuleman pitää.

Näinä pelon hetkinä olen ajatellut omia edesmenneitä isovanhempia, joiden elämään mahtui pitkästi myös pula-aikaa.

Mitä siis mummu tekisi tässä tilanteessa? Käskisi laittaa vielä yhdet villasukat jalkaan, lisäisi hellaan puuta ja kokkailisi herkkuja niistä raaka-aineista, joita on kulloinkin helposti ja halvalla saatavilla.

Ajatus keittiössä hääräävästä mummusta tuntuu kumman rauhoittavalta. Ehkä tästäkin selvitään.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.