perjantai 2.12.2022 | 00:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Onni löytyi suutarilta – "Miksi ihmeessä en ollut tehnyt tätä aiemmin?"

Pe 16.9.2022 klo 07:00 | päivitetty pe 08:42

”Kyllä voi ja kannattaa.”

Tämä oli suutarin vastaus, kun kiikutin kaapissa useamman vuoden korjausta odottaneet kengät kädentaitajan tuomiolle. Arvio oli minulle ilouutinen.

Inhoan kenkien ostamista. Kun on perinyt pienen mutta rintavan jalan, omaan räpylään ja samalla myös tyyliin sopivien kenkien ostaminen ei ole aina helppoa. Kuka tahansa, joka on joskus joutunut kanssani kenkäkaupoille, tietää millaista huokailua se voi olla.

Kun viisi vuotta sitten löysin kaupasta hieman sattumalta omaan jalkaan täydellisesti sopivat nahkaiset syyskengät, olin onnellinen. Sattuma puuttui kuitenkin peliin. Ehdin käyttää popoja vain reilun kuukauden, kun epähuomiossani astuin asfaltin reunan yli ja nuljautin nilkkani. Samassa rytäkässä kengän kärki vääntyi sen verran pahasti, että pohjarauta lähti pois paikoiltaan.

Harmitti. Kenkien korjaus kävi mielessä, mutta kaiken kiireen keskellä asia jäi. Syksyn vaihtuessa talveen siirsin kengät varastoon, jonne ne unohtuivat.

Toimeennuin suutarille asti lopulta vasta kuukausi sitten. Olin positiivisesti yllättynyt, kun kuulin hinta-arvion korjauksesta. Pari kymppiä oli pieni sijoitus siitä, että sain liki uudet nahkakengät takaisin käyttööni.

Lopulta oli vain yksi kysymys: miksi ihmeessä en ollut tehnyt tätä aiemmin?

Vaati toki hieman erityisjärjestelyitä, että sain vietyä kenkäparin kaupunkiin suutarin pakeille ja haettua ne pois erikoisliikkeen aukioloaikojen puitteissa. Silti se kannatti. Operaatioon meni huomattavasti vähemmän aikaa ja rahaa kuin siihen, että olisin lähtenyt ostamaan kokonaan uusia kenkiä.

Ekologistakin vanhan korjauttaminen on. ”Vaate on sitä vastuullisempi, mitä pidempään ja useammin sitä käytetään”, kuten muotivaikuttaja ja LUT:n tuore työelämäprofessori Sami Sykkö on viisaasti todennut.

Onneksi vanhan korjaamisen taitavia ammattilaisia vielä löytyy.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.