perjantai 2.12.2022 | 01:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Vaateraha varhaiskasvattajille on tasa-arvoa

To 29.9.2022 klo 06:00

On valtava epäkohta, että varhaiskasvatuksen työntekijöiden vaatetus on kokonaan työntekijöiden itsensä kustannettavana. Pieniä lapsia hoitavat ulkoilevat tuntikaupalla ympäri vuoden päivittäin, ihan omakustanteisissa varusteissa.

Räntäsateella ulkoilu ei todellakaan ole mikään työsuhde-etu. Kunnon kokovartalo-goretexit ja topparukkaset sen sijaan ovat.

Muutamissa kunnissa on herätty maksamaan oma-aloitteisesti vaaterahaa varhaiskasvatuksen työntekijöille. Näin toimitaan lähimpänä Lestijärvellä ja maanantai-illan kokouksessa myös Vetelissä perussuomalaiset tekivät asiasta valtuustoaloitteen. Lestijärvellä maksettava vaateraha on vuodessa 80 euroa, Veteliin esitettiin satasta.

Lähtökohtaisesti työvälineiden on oltava kunnossa ja lasten hoitaminen, jos mikä, on kokovartalotyötä. Teollisilla aloilla (lue: miesvaltaisilla aloilla) työvaatetuksen hankkiminen on työnantajan tehtävä. Eipä voisi ajatellakaan, että rakennustyömaalla käyskenneltäisiin ilman dimexejä ja turvakenkiä, eikä puhettakaan, että työntekijä käyttäisi näihin kamppeisiin palkkarahojaan.

Varhaiskasvatuksen työntekijät eivät saa vaatehankinnoistaan myöskään verovähennystä, sillä verottajan ohjeistuksen mukaan vähennyksen voi saada vain, jos työpuku on käytössä vain työssä. Esimerkiksi siis sotilaat, poliisit ja papit eivät vietä vapaa-aikaansa virkapuvussa, joten työvaatteiden verovähennys onnistuu.

Vaaterahan saamista työehtosopimustasolle varhaiskasvattajille odotellessa kunnan pussista tuleva kädenojennus on tarpeen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.