8 yllättävää tapaa luoda lisää tilaa kotiin

Tarvitsetko kotiisi lisää tilaa, mutta olet jo karsinut tavaroita ja järjestänyt kaapit uudelleen? Kokeile näitä kahdeksaa vinkkiä, jotka voivat tuoda hämmästyttävän paljon lisätilaa kotiisi!

1. Verhot voivat viedä yllättävän paljon tilaa

Kun tavaroiden karsiminen ja kaappien järjestely ovat jo käytettyjä keinoja, tapoja lisätilan luomiseen täytyy etsiä muualta. Kiinnitä huomiota epäkäytännöllisiin kalusteisiin ja tekstiileihin ja korvaa ne tilaa säästävillä vaihtoehdoilla.

Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon esimerkiksi verhot vievät tilaa. Sopivan kokoiset rullaverhot eivät vie tilaa ikkunan ympäriltä, toisin kuin pitkät sivuverhot. Rullaverhojen ansiosta ikkunan viereen mahtuu esimerkiksi hyllykkö tai ikkunan alle penkki.

Tilan säästämisen lisäksi rullaverhot helpottavat siisteyden ylläpitämistä ja huoneen pimentämistä valoisaan kesäaikaan. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löytyy erivärisiä ja eri ominaisuuksilla varustettuja rullaverhoja muun muassa Stol-Kar-, Redishade- ja Klemmfix-merkeiltä.

2. Hyödynnä ovet säilytykseen

Jos kodissasi ei ole tarvittavaa tilaa takeille, hyödynnä ovet. Oven päälle laitettavat ovikoukut tai oveen ripustettava naulakko vievät huomattavasti vähemmän tilaa kuin pystynaulakko tai seinään kiinnitettävä hattuhylly. Ovikoukuissa voit säilyttää myös puolipitoiset vaatteet, joita käytät vielä seuraavana päivänä – et tarvitse näille vaatteille enää erillistä vaatetelinettä.

3. Tämän huonekalun monikäyttöisyys jää usein huomiotta

Todennäköisesti hyödynnät jo erilaisia monikäyttöisiä huonekaluja: esimerkiksi arkkupöytä, parvisänky ja vuodesohva luovat säilytystilaa paitsi kotona, myös loma-asunnossa. Voit säästää lisää tilaa hankkimalla monikäyttöisen työpöydän.

Piironki, jonka taitettava luukku muodostaa avattuna työtason, on kaunis huonekalu. Piirongissa säilytät tärkeät paperit, ja taitettava kirjoitustaso auttaa säästämään tilaa silloin, kun pöytää ei käytetä. Työpöytä, jonka kannen alta löytyy esimerkiksi peili ja säilytystila meikeille, on myös käytännöllinen lahja nuorelle naiselle. Runsaasti säilytystilaa tarjoavia työpöytiä löydät Hobbyhall.fi-verkkokaupasta muun muassa ADRK Furniture -, Meblocross- ja NORE-merkeiltä.

4. Tuttu säilytystapa uudessa paikassa

Sängynaluslaatikot ovat hyvä tapa säilyttää esimerkiksi vuodevaatteita pienessä makuuhuoneessa. Sängynaluslaatikon voi kuitenkin laittaa myös korkeajalkaisen sohvan alle. Sohvan alla olevassa laatikossa voit säilyttää kätevästi kuntoiluvälineet, neulontatyöt tai muut tavarat, joita käytät olohuoneessa.

5. Ihan kaikki neliöt käyttöön

Löytyykö kodistasi tiloja, joita ei voi hyödyntää mihinkään? Tällaisiin hukkatiloihin kannattaa luoda säilytystilaa. Esimerkiksi portaiden alle, kahden oven väliseen nurkkaan tai ikkunan päälle voi asentaa hyllyn tai kaapin. Teetä tilaan sopiva säilytyskaluste tarvittaessa mittojen mukaan.

6. Älä säilytä ilmaa

Varapeitot ja -tyynyt ovat tietysti tarpeellisia, mutta ne vievät todella paljon säilytystilaa! Saat nipistettyä lisää kaappitilaa pakkaamalla harvoin käytettävät vuodevaatteet ja muut isot tekstiilit ilmatiiviisti. Tyhjiöpussi säästää tilaa puristamalla säilytettävien tekstiilien väleistä turhan ilman pois. Voit tilata tyhjiöpussit Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.

7. Tilaa ei kannata uhrata roskille

Jos kaipaat lisää säilytystilaa keittiöön, suuntaa katseesi roskakaappiin. Mahtuvatko kaikki roska-astiat yhteen kaappiin vai onko keräysastioita useammassa kaapissa tai keittiön tasoilla?

Todennäköisesti haluat käyttää keittiön kaappitilaa roskien sijaan mieluummin esimerkiksi astioiden säilyttämiseen. Hanki siis keittiöön pienemmät roskikset, jolloin kaikkien eri jätteiden roska-astiat mahtuvat yhteen kaappiin. Roskat toki pitää sitten viedä useammin, mutta vältyt samalla hajuhaitoilta ja banaanikärpäsiltä!

8. Vaihda laatikot kannellisiin - kaksi tärkeää syytä

Kannellisten muovilaatikoiden hyvä puoli on se, että voit pinota laatikoita päällekkäin esimerkiksi varastohyllyille tai vaatekaappiin. Kodin erilaisille pikkutavaroille tarkoitetut laatikot kannattaa myös vaihtaa kannellisiin laatikoihin.

Pinoamisen lisäksi kannelliset laatikot nimittäin helpottavat järjestyksen ylläpitoa: kun joudut avaamaan kannen ennen tavaran laittamista laatikkoon, joudut miettimään, onko kyseinen laatikko oikea paikka sille. Avonaiseen laatikkoon tulee helpommin heittäneeksi myös turhaa tavaraa. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta (pidä myös silmällä erikoistarjouksia) voit tilata esimerkiksi Curverin kannelliset muovilaatikot.