Tehokas kylmälaukku kesäksi - näin ruoka pysyy kylmänä varmemmin

Kesähelteillä kylmälaukku pelastaa monien elintarvikkeiden kuljetuksen.

Kylmälaukun käytössä tulee kuitenkin huomioida muutamia asioita, jotta ruoat pysyvät laukussa oikeasti viileinä. Artikkelin vinkkejä hyödyntämällä sinulla on kesäksi varmasti tehokas kylmälaukku, jossa ruokatarvikkeet säilyvät viileinä myös kovimmilla helteillä!

Kylmälaukun sisäpuolella on eristävää materiaalia

Kylmälaukun ideana on eristää kylmät elintarvikkeet lämpimästä ilmasta. Laukku on valmistettu kokonaan styroksista tai sitten laukussa on muovinen ulkokuori, jonka sisäpuolella on eristeenä styroksia tai polyuretaania. Kylmälaukku estää kylmän siirtymisen laukun sisältä sen ulkopuolelle.

Kylmälaukku eristää tarvittaessa myös lämmintä, eli sen avulla voi pitää lämpimän ruoan lämpimänä. Markkinoilla on kovapintaisten laukkujen lisäksi myös kangaspintaisia termoskasseja tai -reppuja, joihin on kätevää pakata esimerkiksi lounas mukaan. Löydä omiin tarpeisiisi sopiva kylmälaukku Hobby Hallin verkkokaupasta.

Ruoat tulee säilyttää aina kullekin elintarvikkeelle sopivassa lämpötilassa ruokamyrkytysten välttämiseksi. Lämpötilan kohoaminen liian korkeaksi on kylmälaukun käyttämisessä suurin haaste. Ruokatarvikkeiden lisäksi kylmälaukkuun pitääkin laittaa aina riittävä määrä kylmävaraajia eli kylmäkalleja, jotta lämpötila laukun sisällä pysyy riittävän kylmänä mahdollisimman pitkään.

Tällaisissa tilanteissa kylmälaukku on hyvä ratkaisu

Kylmälaukun idea on ollut tiedossa jo antiikin aikana. Silloin ruoan säilyvyyttä parannettiin säilyttämällä ruokaa kylmissä saviruukuissa. Jäähdyttävänä elementtinä käytettiin jäätä tai lunta. Nykymuodossaan kylmälaukku on ollut käytössä 1950-luvulta saakka.

Kylmävaraajista huolimatta lämpötila kylmälaukun sisällä saattaa nousta liian korkeaksi. Lämpötila voi myös vaihdella laukun eri kohdissa. Näiden syiden vuoksi ruokatarvikkeita ei koskaan tulisi säilyttää kylmälaukussa useampaa tuntia.

Kylmälaukku on hyvä apu tilanteisiin, joissa ruokatarvikkeille tarvitaan säilytys esimerkiksi kuljetuksen tai lyhyen reissun ajaksi. Kylmälaukun ansiosta ruoan kylmäketju ei katkea, ja siten elintarvikemikrobit eivät pääse lisääntymään.

Kylmälaukku on tarpeellinen esimerkiksi näissä tilanteissa:

1. Kuljetat ruokaostokset kaupasta kotiin kesähelteellä.

2. Haluat viedä mökille kylmiä tai kuumia ruokia ja matka-aika mökille on tunti tai alle.

3. Olet menossa piknikille ja haluat nauttia ruoan sopivan kylmänä tai kuumana päästyäsi perille.

4. Otat mukaan juna- tai automatkalle eväät, jotka eivät ole herkästi pilaantuvia, mutta tarvitsevat säilytyksen viileässä.

5. Viet työpaikalle tai harrastukseen kotona pakatun lounaan tai muut kylmäsäilytystä vaativat eväät.

Tehokas kylmälaukku kesäksi näillä ohjeilla

Jotta kylmälaukku toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, tulisi laukkuun laittaa vain viileitä ruokia. Laukku tulisi myös pakata mahdollisimman täyteen. Parhaiten jäähdytys toimii silloin, kun myös kylmälaukkua on säilytetty viileässä tilassa, esimerkiksi kellarissa, ennen elintarvikkeiden pakkaamista. Ruokatarvikkeet voi kääriä sanomalehteen ennen pakkaamista, sillä se eristää lämpöä vielä entisestään.

Kylmälaukkuun tulee asetella kylmävaraajia etenkin kaikista herkimmin pilaantuvien liha- ja kalatuotteiden ympärille. Kylmäkalleja pitää olla riittävästi eri puolilla laukkua. Isoon kylmälaukkuun tulisi laittaa vähintään viisi kylmäkallea. Lämmin ilma nousee ylöspäin, joten lämpimintä on laukun yläosassa. Tämän vuoksi myös elintarvikkeiden päälle tulee laittaa kylmävaraajia.

Muovisia kylmäkalleja voi hankkia kaupasta, mutta niiden sijaan kylmävaraajaksi käy myös vaikkapa jäädytetty vesipullo tai mehutölkki. Erilaisia kylmävaraajia löydät myös Hobby Hall -verkkokaupan valikoimasta.

Herkästi pilaantuvia ruokia ei tulisi säilyttää laukussa kuin maksimissaan 1 - 2 tuntia. Jos kylmälaukkuun laittaa kylmien ruokien seuraksi huoneenlämpöisiä tuotteita, laukun sisälämpötila kohoaa helposti. Kylmälaukkua ei saa myöskään availla tarpeettomasti, jottei kylmä ilma karkaa laukusta pois.

Noudattamalla tässä artikkelissa kerrottuja ohjeita saat kylmälaukusta parhaat tehot irti. Kun säilytät ruokatarvikkeet riittävän kylmässä, vältyt turhalta ruokahävikiltä. Ja mikä tärkeintä, saat nauttia ruoasta ilman pelkoa ruokamyrkytyksestä!