Kotimaa

Ullavanjärveltä löytynyt satoja kuolleita lokkeja, Ruokavirasto tutkii joukkokuolemaa – Hygieenikkoeläinlääkäri: ”Vain ajan kysymys”

Naurulokkeja pesimässä Ullavanjärvellä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kokkolassa Ullavanjärvellä on todettu lokkien joukkokuolema viikoilla 27 ja 28, tiedottaa Kokkolan kaupunki. Kuolleita lokkeja on todennäköisesti satoja.

Ilmoitus kuolleista linnuista tuli Ullavanjärven ranta-alueiden asukkailta, kertoo vs. terveysvalvonnanjohtaja, hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula, joka kävi Ullavanjärvellä toteamassa tilanteen.

– Siellä kun mentiin veneellä, niin nähtiin kymmeniä kuolleita lokkeja. Sitten siellä on laajoja kaislikkoalueita, missä on lisää, Nikula kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon valvonta- ja hygieenikkoeläinlääkärit ovat lähettäneet kuolleita lokkeja Ruokavirastoon tutkittavaksi lintuinfluenssan varalta. Tulokset näytteistä tulevat viikolla 30.

Kuolleiden lokkien lisäksi alueella on selvästi sairastuneita lintuja. Vaikka tartuntaa ei ole vielä virallisesti menehtyneillä linnuilla todettu, Nikula pitää todennäköisenä, että kuolinsyy on nimenomaan lintuinfluenssa.

– Nyt on Suomessa usealla paikkakunnalla ollut lokkien joukkokuolemia, joista on löydetty lintuinfluenssaa. Epidemia on selkeästi menossa, hän kertoo.

Ruokavirasto on vahvistanut 13. heinäkuuta 2023, että Kaustisella on todettu lintuinfluenssaa turkistarhan siniketuissa, joihin se todennäköisesti on levinnyt luonnonvaraisista linnuista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä oletus on, että tapaukset liittyvät toisiinsa. Nikulan mukaan lintuinfluenssa on voinut tarttua kettuihin myös muista linnuista kuin lokeista, mutta hän itse epäilee tartuntojen olevan lähtöisin juuri lokeista.

– Lokkejahan tarhoilla on, hän toteaa.

Lintujen joukkokuolemat ovat epätavallisia Suomessa. Nikulan mukaan tapaukset ovat selkeästi tämän vuoden ilmiö.

– Yksittäisiä tartuntoja on todettu linnuista myös viimeisen kolmen neljän vuoden aikana, mutta tämä on ensimmäinen kesä, kun on näin paljon lokkien joukkokuolemia, Nikula kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Euroopassa joukkokuolemia on nähty jo aiempinakin vuosina. Tauti on levinnyt ajan kanssa lintujen mukana kohti pohjoista. Nikula kertoo, että lintuinfluenssaan on varauduttu ennalta.

– Meillä eläinlääkintäviranomaisilla valmius tähän on koko ajan ollut olemassa. Me ollaan tiedetty ja koko ajan seurataan sitä, mitä muualla Euroopassa tapahtuu. Meillä on ollut se käsitys, että on vain ajan kysymys, milloin tartunnat leviävät Suomeenkin, Nikula summaa.

Lintuinfluenssa ei ole herkkä tarttumaan ihmiseen, eikä myöskään ihmisestä ihmiseen. Se on yleisvaarallinen tartuntatauti, joka on samaa luokitusta kuin COVID-19. Tartunnan saanutta hoidetaan samoilla ohjeilla, kuin COVID-19-tartunnan saanutta.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voi ilmoittaa virka-aikana Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Ajankohtaista lintuinfluenssasta.

Lintuinfluenssa tarttuu kaikkiin lintuihin. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää suojata kaikki siipikarja tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit siipikarjaa tulee estää. Ulkona pidettävien kanojen aitaukset suositellaan katettavaksi, jotta lintuinfluenssa tarttuminen munintakanoihin estetään. Siipikarjan pitäjien tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, mikäli linnuissa havaitaan influenssan oireita eli sierainvuotoa, yskää, apatiaa, syömättömyyttä sekä kohonnutta kuolleisuutta.

Lintuinfluenssa saattaa tarttua ihmisiin, jotka hoitavat tai käsittelevät lintuinfluenssaan sairastuneita tai kuolleita eläimiä. Yksittäiset kuolleet linnut voi haudata itse. Tällöin tulee suojautua tartunnalta käyttämällä FFP3-luokan hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä lintuja käsitellessä.

Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin.

Lintujen joukkosairastumisista ja -kuolemista voi ilmoittaa valvontaeläinlääkäri Pihla Markkolalle (040 488 2999) tai hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikulalle (040 489 2240)

Virka-ajan ulkopuolella päivystävä kunnaneläinlääkäri

Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran laboratoriotulosten valmistuttua tai aikaisemmin, jos tarvetta ilmenee.

// Juttua muokattu 14. heinäkuuta kello 15.26 – Päivitetty kauttaaltaan hygieenikkoeläinlääkärin kommenteilla, otsikko muutettu, lisätty tekijät.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä