lauantai 11.7.2020 | 13:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kertoo kolumnissaan, miltä tuntuu, kun penkki pettää

Pe 15.11.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kerroin viime viikon kolumnissani, että pakkasin tekstin kirjoitushetkellä laukkua Helsingin-reissua varten.

Osallistuin pääkaupungissa viime viikolla koulutukseen, jossa pureuduttiin hyvän reportaasin syntyyn. Paikalla oli alan huipputekijät kertomassa parhaimmat vinkkinsä repparikeikoille.

Koska olin odottanut koulutusta kovasti, olin paikalla hyvissä ajoin varaamassa itselleni aitiopaikkaa salin etuosasta.

Ensimmäinen puhuja oli ollut lavalla ehkä kymmenen minuuttia, kun tapahtui jotain täysin odottamatonta. Auditorion penkki petti altani. Kyllä, luit aivan oikein. Kuului vain vaimea tössähdys, ja istuin hajosi.

Pikaisen diagnoosin perusteella selvisi, että penkistä oli löystynyt ruuvi jostain strategisesta kohtaa.

Se ei minua kuitenkaan lohduttanut, sillä ylitseni oli kuitenkin ehtinyt hulvahtaa häpeän aalto. Mitä muutkin nyt ajattelevat, kun tuoli levisi altani?

Häpeän tunne oli niin alkukantainen ja musertava, että toivoin myös lattian lakoavan altani ja nielaisevan minut kokonaan pois.

Häpeän kokemus oli hyvin samantapainen kuin yläkouluaikana, jolloin tiputin koulun ruokalassa vahingossa tarjottimen lattialle. Lautanen särkyi ja lihapullat pomppivat pitkin lattioita. Mämmikoura sai tuolloin ajan tavan mukaan vahingoniloiset aplodit muilta oppilailta.

Paitsi että tällä kertaa kukaan ei nauranut eikä taputtanut. Kun lopulta minuuttien jälkeen kehtasin nostaa katseeni, tajusin, ettei romahtamiseni näyttänyt kiinnostavan enää ketään. Tuskin edes kaikki olivat huomanneet mossahdustani.

Ainoa, jota koko asia tuntui vaivaavan, oli minä itse. Vaihtoehtoja oli kaksi: joko jatkaa häpeässä uimista tai keskittyä muiden tavoin koulutukseen. Vaikka kovasti kirpaisi, päätin valita jälkimmäisen. Ei tässä Helsinkiin asti olla tultu pelkästään häpeämään.

Ja tiedättekö mitä? Minä ja naapuripenkki kestimme koulutuksen loppuun asti ilman toista romahdusta.

Koulutuskin oli vallan mainio. Nyt pitää vain keksiä, minne sopisi repparikeikan, että saisi vinkit käyttöön.

#